Asperges

Historie van de asperge teelt

Heeft u zich nooit eens afgevraagd waar asperge vandaan komt? De asperge vindt haar oorsprong in
Aziƫ. In de piramide van Sakkara in Egypte zijn afbeeldingen van asperge gevonden die daar 3000
jaar voor Christus zijn vervaardigd. De Grieken noemden asperge Asparagos: ‘de niet gezaaide’. In die
tijd groeide de asperge in het wild, zij werd ook gebruikt voor medicinale doeleinden en om
belangrijke dames te tooien.

Opmars naar het noorden

Via Italiƫ en Frankrijk, waar de asperge vooral in kloostertuinen werd geteeld, vond de verspreiding plaats naar Noordwest-Europa. Steeds meer kreeg de asperge betekenis als culinaire groenten. In
Nederland ligt de bakermat van de asperge meer dan een eeuw geleden, achter de duinen van het
Westland en het huidige bollengebied bij Rijnsburg en omgeving. Voor de tweede wereldoorlog
breidde de teelt zich vooral uit in Bergen op Zoom en omgeving. Na de tweede wereldoorlog werd
Zuidoost-Nederland het aspergecentrum van Nederland.

Bron: LTO
Datum: 08-05-2002

Asperge teelt

Zaad
Bij de aspergeveredelaars worden speciale zaden gekweekt voor de aspergeplant.
Deze zaden worden bij de plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien uit tot een aspergeplant. Vervolgens gaan deze aspergeplanten naar de aspergetelers. Zij poten de planten voor witte asperge in de aspergebedden. Na twee jaar kan er voor het eerst geoogst worden. In het voorjaar worden de bedden opgehoogd en glad afgestreken zodat de asperges kunnen groeien voor de oogst. De aspergebedden worden meestal afgedekt met zwart/wit folie.

Groei
In het voorjaar groeit uit de aspergeplant (wortel) een nieuwe stengel, de asperge. Omdat asperge een meerjarig gewas is, groeit na het oogstseizoen de asperge door tot een plant met loof. In de herfst wordt het loof van de aspergeplant geel en sterft af. De opgebouwde suikers trekken via de sapstroom naar de wortels. Deze voedingsstoffen zorgen voor nieuwe stengels in het volgende oogstseizoen.

Oogst
Aspergetelers oogsten van begin april tot 24 juni, meestal handmatig. Half maart en begin juli wordt er soms ook wel geoogst, maar kleine hoeveelheden. Witte asperges groeien in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Bij wit wordt er meestal zwart/wit folie op de bedden gelegd voor kwaliteit, tegen verkleuring en ter vervroeging van de oogst. Zwart aan de bovenkant, ontvangt de warmte van de zon ter vervroeging en de witte zijde stoot warmte af. De teler kiest afhankelijk van het weer welke zijde boven ligt. Ook wordt er soms transparante folie over de zwart/wit folie gelegd (minitunnels) voor nog meer vervroeging. Bij de oogst wordt de folie opgelicht. Als er een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de juiste lengte en kan geoogst worden.

De asperges worden na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet om verkleuring en uitdrogen te verkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Steeds vaker zijn asperges ook al geschild verkrijgbaar. Na afwegen en verpakken gaan de asperges naar de veiling, restaurant, supermarkt, groenteman of wordt door de teler zelf aan huis verkocht.